Zorgverzekeringen 2018

Het is weer tijd om uw huidige zorgverzekering eens grondig onder de loep te nemen. Past uw zorgverzekering nog wel bij uw persoonlijke situatie? Balans kan u hierbij helpen. Wij hebben voor u bekeken waar u meer informatie kunt vinden over welke zorgverzekeringen een vergoeding geven voor langwerkende ADHD-medicatie. Zie hiervoor de informatie bij ‘Vergoedingen ADHD-medicatie’.

Daarnaast kunt u als lid van Balans gebruik maken van de collectieve zorgverzekering bij Delta Lloyd of OHRA.

Een zorgverzekering blijft altijd een persoonlijke keuze. Op de website van de Patiëntenfederatie Nederland vindt u uitgebreide informatie over het kiezen van een zorgverzekering en waar u op moet letten.

De Consumentenbond heeft een mooie tool op de site om zorgverzekeringen te vergelijken.

De basisverzekering in 2018

Eigen risico

Het eigen risico blijft net als in 2017 € 385 per verzekerde vanaf 18 jaar. Wie een laag inkomen heeft krijgt als compensatie zorgtoeslag. Kinderen tot 18 jaar kunnen nog steeds meeverzekerd worden bij een van de ouders. Voor hen geldt geen eigen risico.  Meer informatie over alle wijzigingen in de basisverzekering vindt u op Rijksoverheid.nl

Overstappen en medische selectie

Als u wilt overstappen naar een andere zorgverzekering moet u voor 1 januari 2018 uw huidige zorgverzekering met de aanvullende zorgverzekering(en) opzeggen. U heeft dan tot en met 31 januari 2018 de tijd om u aan te melden bij een andere zorgverzekeraar.

Let op: een aantal zorgverzekeraars hanteert een medische selectie bij de toelating voor de aanvullende (tandarts) verzekeringen. Als u gebruik maakt van bijvoorbeeld fysiotherapie, orthodontie, of ADHD-medicatie bestaat de kans dat u voor deze aanvullende verzekering niet wordt geaccepteerd. Balans adviseert u om u op tijd aan te melden bij de zorgverzekering van uw keuze en uw huidige verzekering pas op te zeggen als u voor de nieuwe verzekering bent geaccepteerd. Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht, dat betekent dat u hiervoor niet kunt worden geweigerd.

Budget-, natura-, combinatie- of restitutieverzekering?

Voor de basisverzekering kunt u kiezen voor een budget- natura-, combinatie- of restitutieverzekering. Met een restitutiepolis heeft u de meeste keuzevrijheid en ontvangt u volledige vergoeding van zorg. Een restitutieverzekering is meestal wel wat duurder. Als u kiest voor een natura- of combinatiepolis, check dan of uw zorgverlener ook in 2018 een contract met deze zorgverzekeraar heeft.

ADHD en de zorgverzekeringen

Als u een kind heeft met ADHD, dan maakt u misschien kosten voor medicijnen, behandeling en ondersteuning voor ADHD. Dit kunnen kosten zijn die niet uit de basisverzekering vergoed worden. Soms kunt u een deel van deze kosten vergoed krijgen uit een aanvullende verzekering.

Maakt uw kind gebruik van langwerkende ADHD-medicatie, dan moet u hiervoor een eigen bijdrage betalen. Verder kunt u te maken krijgen met kosten voor bijvoorbeeld melatonine, psychologische zorg, remedial teaching, oudertrainingen, kinderfysiotherapie, neurofeedback en het lidmaatschap van Balans. Of en welke vergoeding u hiervoor krijgt verschilt per zorgverzekeraar en per polis.

Vergoedingen ADHD-medicatie

Balans heeft voor u bekeken waar u meer informatie kunt vinden over welke zorgverzekeraars in 2018 nog een vergoeding geven voor de wettelijke eigen bijdrage van langwerkende ADHD-medicatie.

U kunt de volgende websites raadplegen voor meer informatie:

Brief ADHD Medicatie en zorgverzekeringen 2018

Elk jaar maakt het team van Programma ADHD bij volwassenen van PsyQ in Den Haag een overzicht van de beste verzekeringen en de kosten van de medicatie voor ADHD. Dit om te helpen tijdig een goede keuze te maken in de maand december, als u kunt overstappen op een andere verzekering. Klik hier voor de uitgewerkte versie voor 2018.

Wat kost medicatie?

Op de website medicijnkosten.nl kunt u uitrekenen wat uw medicatie kost.