Is er verband tussen ADHD en slaapproblemen?

Sandra Kooij houdt zich al tientallen jaren bezig met onderzoek naar en  de behandeling van ADHD.

De laatste jaren ziet zij dat ADHD en slaapproblemen opvallend vaak samen gaan. Slaapproblemen komen bij bijna iedereen met ADHD voor. Je zou je misschien kunnen afvragen of ADHD niet eigenlijk een slaapstoornis is.

Vaststaat dat de ernst van ADHD toeneemt door slaaptekort. Gebrek aan slaap heeft een enorme impact op het dagelijks functioneren. Vaak uiten de problemen zich in moeilijk kunnen inslapen, maar ook restless legs en slaap apneu komen voor.

De slaapproblemen hangen samen met een verlate aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Het is dus een stoornis van de biologische klok. Hierdoor kan de persoon met slaapproblemen naast problemen met de aandacht ook last krijgen van stemmingsstoornissen. Maar het kan op de langere termijn ook problemen geven met de gezondheid in het algemeen.

Sandra Kooij, oprichter van het Kenniscentrum ADHD bij volwassenen,  is op het moment van schrijven van dit bericht (5 september) op de ECNP-conferentie in Parijs. Hier komen mensen uit de wetenschap bijeen om de nieuwste inzichten met elkaar te delen op het gebied van hersenonderzoek.

Het lijkt steeds duidelijker te worden dat, bij de meeste patiënten, ADHD en problemen met het slaappatroon met elkaar zijn verweven. Het lijken twee verschillende kanten van dezelfde medaille te zijn.

Meer onderzoek is relevant om de kwaliteit van leven te verbeteren. Sandra Kooij zegt dat haar team nu op zoek is naar biomarkers, zoals vitamine D-niveaus, bloedglucose, cortisol niveau, 24-uurs bloeddruk en hartslagvariabiliteit die verband houden met slapeloosheid.

Lees ook:

Disturbed sleep patterns may be key to ADHD, study finds

Is ADHD really a sleep problem?

Onderzoek naar verband tussen slaapproblemen en ADHD