‘Wel of geen hersenziekte vindt Balans niet zo interessant’

‘Of ADHD wel of geen hersenziekte is, dat vinden wij bij Balans niet zo interessant’, aldus Balans-directeur Swanet Woldhuis in het programma Ask me anything van BNR. ‘Wij vinden het veel belangrijker om te weten waarom iemand vastloopt en hoe die persoon vervolgens geholpen kan worden.’

Woldhuis was op 13 november te gast in het BNR-programma Ask me anything van Jörgen Raymann, samen met psycholoog en onderzoeker Laura Batstra. In haar nieuwe boek ADHD: macht en misverstand – een herziene versie van het in 2012 verschenen Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen – stelt Batstra dat ADHD geen ziekte is maar gedrag waar we in de huidige maatschappij opvallend veel moeite mee hebben.

Woldhuis pleit in het radioprogramma voor meer ondersteuning van ouders en leraren van hele drukke kinderen. ‘Scholen zouden er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat drukke kinderen de kans krijgen om veel te bewegen. In een aantal gevallen zal het dan helemaal niet nodig zijn om een diagnose te stellen’, aldus Woldhuis.

Er blijft volgens Woldhuis echter altijd een groep kinderen over die niet voldoende heeft aan ondersteuning alléén. ‘Veel ouders van kinderen met hele ernstige concentratieproblemen geven aan dat hun kind baat heeft bij medicatie.’

U kunt dit BNR-programma hier terugluisteren

Psycholoog Laura Batstra (44) betwist de visie van hersenwetenschappers dat adhd een ziekte is die altijd bestreden moet worden met medicijnen. ‘Druk en dwars gedrag is lastig, maar ook knetternormaal.’ Zie het artikel: Psycholoog: adhd is als problematisch ervaren gedrag. Geen ziekte dus, maar gedrag in de Volkskrant van 12 november.