Fabrikant betaalt deel eigen bijdrage Amfexa

Mensen met AD(H)D die gebruik maken van het middel Amfexa kunnen voortaan een gedeelte van de eigen bijdrage terugkrijgen van de fabrikant. 

Recent is er veel veranderd rond de vergoeding van het middel dexamfetamine. In Nederland is het wettelijk zo geregeld dat apothekers een middel zelf mogen bereiden zolang er geen geregistreerde variant van bestaat. Dit wordt ook wel ‘magistrale bereiding’ genoemd.

Dexamfetamine is meer dan honderd jaar alleen als magistrale bereiding beschikbaar geweest en werd ook al tientallen jaren volledig vergoed. Door de introductie op 1 mei 2016 van Amfexa, een geregistreerd geneesmiddel dat 5 mg dexamfetamine bevat, is er een gedeeltelijk verbod ingegaan op het leveren van magistraal bereide dexamfetamine. Hier was veel kritiek op, onder andere door de organisatie Impuls & Woortblind die een petitie startte.

Mogelijkheden

Sinds het gedeeltelijke verbod op het leveren van magistraal bereide dexamfetamine, een middel dat vaak wordt gebruikt door mensen die niet goed reageren op methylfenidaat, zijn er verschillende mogelijkheden voor mensen met AD(H)D. Overstappen op Amfexa zorgt voor een forse bijbetaling, aangezien dit middel niet volledig wordt vergoed binnen het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem.

Het is voor apothekers echter nog wel toegestaan om tabletten van 2,5 mg magistraal te bereiden als hier een medische noodzaak voor is. Amfexa is niet goed in tweeën te breken, waardoor een goed geregistreerd alternatief voor de 2,5 mg tabletten dexamfetamine ontbreekt.

Gedeeltelijke terugbetaling

Sinds 15 mei 2017 betaalt fabrikant Eurocept van Amfexa een gedeelte van de eigen bijdrage terug. Deze regeling verloopt via HEVO Consult (Stichting Terugbetalingsregelingen). Gebruikers worden gecompenseerd voor de kosten van hun eigen bijdrage die hoger zijn dan 9,98 euro per verpakking (30 stuks, 5 mg). Bij de eerste aanvraag moeten zij een door een arts ingevuld en ondertekend aanvraagformulier leveren. Een arts levert ook een declaratieformulier dat de gebruiker zelf moet invullen.

Voor meer informatie over de terugbetalingsregeling:  HEVO-consult.

Voor meer achtergrondinformatie:  dexamfetamine.nl.