print logo

Interview met Arga Paternotte op radio 5

Arga Paternotte is al 25 jaar betrokken bij oudervereniging Balans, uit nieuwsgierigheid naar wat er met haar eigen kind aan de hand was. Nu is veel meer dan toen bekend over ontwikkelingsstoornissen bij leren en/of gedrag. Maar Arga's motivatie is niet veranderd: we moeten onze kinderen serieus nemen, ze niet in de hoek zetten, maar ze juist helpen. Vrijdag 11 mei was ze in de studio van Dichtbij Nederland en vertelde ze over haar motivatie, haar pensioen en de huidige politiek, die geen 'labels' op kinderen wil plakken.

Meer kennis, minder erkenning

In de begintijd van Balans, 25 jaar geleden, was de belangrijkste taak het verspreiden van kennis over onze kinderen en hun problemen. Er was niet veel over bekend. Nu weten we veel meer maar moeten we vechten voor erkenning van de problemen van onze kinderen. Te veel kinderen zouden een etiket opgeplakt krijgen, en te veel kinderen zouden medicijnen gebruiken. Terwijl het Balans er niet om gaat dat kinderen per se een etiket moeten krijgen, maar dat ze goed kunnen functioneren in de huidige maatschappij, waar kinderen met een informatieverwerkingsprobleem eerder uitvallen dan vroeger. Het lijkt erop dat hoe meer kennis beschikbaar is over de ontwikkeling van kinderen en het functioneren van hun hersenen, hoe minder de politiek er iets van wil weten.

Oudercursus

Na haar pensionering blijft Arga als adviseur betrokken bij Balans. Zij gaat onder andere een cursus voor ouders ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met gedragsproblemen zich op allerlei gebieden langzamer ontwikkelen dan andere kinderen. Dit geldt vooral in de puberteitsfase, voor de functies om jezelf te sturen, je eigen gedrag en reacties te kiezen. De oudercursus wil ouders ondersteunen bij het begeleiden van hun kinderen in de puberteit.

Icoon Pijl naar rechts [1543] Uitzending gemist? Luister terug op de website van NTR: Dichtbij Nederland (derde uur)

Bron: Dichtbij Nederland

Geplaatst op: 14-05-2012

Vragen Passend Onderwijs

(0800) 5010

Gratis

Contact

Advies- en Informatielijn

(0900) 20 200 65

Open: ma-vr 9.30-15.00 uur

Contact met de AIL

Telefoon & adres

(030) 225 50 50

Weltevreden 4a
3731 AL De Bilt

Contact met Balans

twitter | facebook
Copyright 2015 Balans Digitaal  | Disclaimer

Partners